Belépés

Ajánlott oldalak

Szervezeti tagság

Ma 2024. May 27., Monday, Hella napja van.
User Rating:  / 0
PoorBest 

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség semmilyen formában nem tartja elfogadhatónak az internetadót

 

KÖZLEMÉNY

 

 

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ), a magyarországi kábeles szolgáltatók legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként semmilyen formában nem tartja elfogadhatónak az internetadó bevezetését. A szervezet szerint nemcsak az eredeti, hanem a már benyújtott módosításnak megfelelően, az adó mértékét előfizetőnként havi nettó 700 illetve 5000 forintban maximalizáló javaslat is súlyosan szembe megy az internetszolgáltatás eddigi fejlődésével. Az internetadó olyan mértékű többletterhet okoz, amely több hazai kis és középvállalkozásban működő vezetékes szolgáltató működését is ellehetetlenítheti, de az intézkedés legnagyobb vesztesei az internetet használó ügyfelek milliói lehetnek. A tervezett forgalomarányos adó visszaveti az eddigi sokmilliárdos hálózatfejlesztéseket, és az internet sebességének folyamatos további növelése illetve az előfizetési díjak csökkenése ellen hat.

 

Az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) és HÉT (Hírközlési Érdekegyeztető Tanács) tagjaként az elmúlt napokban közösen megfogalmazott közleményekkel egyetértve, az MKSZ felhívja a figyelmet, hogy az internetadó a módosítani tervezett formájában is téves koncepción alapul, aránytalan, és a vezetékes, kábeles internet szolgáltatást büntető hatású, diszkriminatív intézkedés lenne.

 

Az MKSZ 170 tagja több mint 2,3 millió előfizetőnek nyújt kábeltelevíziós szolgáltatáson kívül internet és telefonszolgáltatást. Tagjai túlnyomó többsége magyarországi kis- és középvállalkozás, melyek számára egy maximált összegű internetadó is olyan mértékű adóterhet jelent, hogy a szolgáltatáshoz szükséges hálózatfenntartás és -fejlesztés finanszírozása ellehetetlenülne. Közismert és a forgalmi adatok alapján is egyértelmű tény, hogy az internetelőfizetők az egyelőre jellemzően kiegészítő, alkalmi funkciót ellátó mobilinternet mellett elsősorban a gyorsabb és stabilabb kábeles internetszolgáltatást használják az érdemi és nagyobb forgalmat igénylő netes tevékenységeikhez. Az adó tervezett maximált mértékét egy előfizető már havonta egy DVD-filmnek megfelelő mennyiségű adat felhasználásával is eléri. A gyakorlatban ebből következően a kábeles internet szolgáltatás esetén lényegében minden egyes előfizetőre a maximális adómérték jutna. A nagy sebességű, korlátlan és kedvező díjú, ezáltal folyamatos intenzív felhasználást ösztönző internetcsomagok így hátrányt szenvednek. Ennek a folyamatnak a kárát pedig hosszabb távon a hazai gazdaság és az összes internethasználó szenvedheti meg.

 

Az MKSZ ezért felkéri Magyarország Kormányát az internetadóra vonatkozó mindennemű javaslat visszavonására és az internetadó lehetőségének elvetésére.

Attachments:
Download this file (MKSZ_kozlemeny_netado_141027.doc)MKSZ közlemény - netadó[ ]